El yacón es un tubérculo que tiene como característica principal
su alta cantidad de fructooligosacáridos o azúcares que no son metabolizados
por el cuerpo humano. Se considera, entre otras bondades, su intrínseca
versatilidad, que permite su industrialización para fabricar snacks
(hojuelas fritas de yacón). Este estudio presenta la definición y cuantificación
de la demanda, la tecnología necesaria para desarrollar el producto y
una evaluación económico-financiera a fin de justificar la inversión privada
rentable. Incluye, además, alternativas de desarrollo social en las zonas
de influencia directa e indirecta del proyecto.
Yacon is a root, one of its main characterstic is that it contains a
high proportion of fructooligosaccharides, a type of sugar which is not metabolized
by the human body. This and other beneficial properties, along
with yacon’s intrinsic versatility which permits its diverse industrialised
elaboration, are considered in the development of the present study: fabrication
of snacks (fried yacon crisps). This study approaches the subject
by presenting the definition and quantification of the demand, the type of
technology required for the manufacturing and an economic-financial evaluation,
in order to justify profitable private investment; including alternatives
for social development in the direct and indirect project influence
areas.